Porträtt: Marja i Myrom

Only in Swedish.

Aldrig skall jag sluta förundras och hänföras av den inneboende styrkan och kraften i människan. Den som finns medfödd i oss alla. Men som på vägen mot vuxenlivet trycks undan, trampas på och glöms bort i vår ständiga jakt efter att passa in, tillmötesgå och anpassa oss efter det moderna samhällets alla skrivna och oskrivna lagar och regler. I stället styrs de flesta av oss mer eller mindre av både Jantelag, skam och skuld. -Hah, du skall inte tro att du är något! När vi i verkligheten är så mycket. Inte varken mer eller mindre än någon annan, bara så oändligt mycket. Alla är vi det.
Sedan finns det de, som på något förunderligt vis redan från tidiga år lyckas gå sin egen väg och skapa sin egen värld. En magisk värld, som ett direkt uttryck från deras innersta kärna.
I helgen fyllde en stor Värmlandskonstnär 60 år. Inget märkvärdigt med det, tänker du kanske nu. Nej, kanske inte. Förhoppningsvis får de allra flesta av oss uppleva det. Men för mig blir det oändligt märkvärdigt. Inte det faktum att det är 60 år som skall hyllas. Men öppenheten, gästvänligheten och självklarheten hos den som fyller.
Marja i Myrom är hon känd som. Inte bara lokalt här i länet, utan hennes namn sträcker sig mycket längre än till de djupa skogarnas sagolika Värmland. Hon bor verkligen i ett litet hus i, vad man kan tycka, mitt i ingenstans. Ett litet stenkast från skog och vatten. I sitt lilla sagohus på 150 år.

För att fira sina 60 har hon nu bjudit in till öppet hus. Gårdsplanen är full med bilar när vi anländer det lilla sagohuset. Här klampar vi alla in med leriga och blöta skor och möts omgående av ett varmt och öppet sorl av prat och skratt från alla rummen i huset. Överallt sitter människor i samtal och gemyt, men inte mera upptagna än att man tar sig tid att titta upp på nyanlända med ett glatt hejande. Från köket doftar det gott av den stora kastrullen med soppa som bjuds. Därifrån hörs också Marjas röst på sjungande Värmländska. Och man sugs in. Av öppenheten, värmen och det naturliga. Så långt från Jantelag, skuld och skam som man kan komma. Så härligt befriande naturligt och okonstlat.
Hela huset är som ett stort konstverk. På alla väggar i alla rum finns hennes livsverk. Inramade tavlor, målningar direkt på väggar och skåp, och hennes stora färgrika broderier. Spännande små detaljer hittar man överallt. Så oväntat och ovanligt. Hon har gjort om hela huset till sin atelje. Eller som hon själv säger, till Värmlands minsta konstmuseum. Vatten och elektricitet har hon, men förutom en TV på på övervåningen syns inte så många andra spår av moderniteter. Hon finns i det sociala nätflödet, men det känns som att hon har lyckats med sitt bardomsbeslut om att vara sin egen, i sitt eget lilla hus. Bara ett stenkast från skogen.
Hur mycket mer behöver en människa?
Man kan liksom inte hjälpa det, att det där lilla stinget av avundssjuka dyker upp. Så härligt befriande att få leva så. Man anar att det nog har kostat lite på vägen. Men ändå, hon känns som hon är på rätt plats och på rätt väg, Marja i Myrom. Som i sin barndom hade turen att få möta fria konstnärssjälar. Som såg henne, den lilla Marja. Och som talade till henne som vore hon en vuxen.

Med oss i handen när vi går får vi ett nybakat matbröd. Det är väl klart man har tid till sånt också, när man fyller 60 och skall ha öppet hus.

Vilken tur att det finns människor som hon, – starka och modiga, till inspiration för oss alla. Det går att välja sin väg.

”Konsten är mitt öde, min sorg och min lycka. Varje morgon, varje kväll, varje natt och så hoppas jag det förblir”

Det hoppas vi också Marja. Stort grattis till dina 60!

Mera Marja

Marja sommarpratar i P4 Värmland

Fotograf ©Ingemar Martinsson

Text ©Kristin Oladatter Steen

2017 All rights reserved

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s