Från offer till man – recension

”Från offer till man”
Författare Lars-Anders Rolfhamre
Biografisk
Förlag: BrainStretching
ISBN 978-919822170-1

Vad är det att vara en riktig man? Och varför har det tagit så många år att lära sig att älska och acceptera att bli älskad – även av sig själv?

Detta är bara två av alla de frågor som författaren till boken Från offer till man ställer sig.

En familjefar ”vaknar” upp och inser plötsligt att han har egna behov. Men vilka är egentligen behoven, och vem är han? Identitetskrisen är ett faktum, och för att hitta svaren påbörjas en resa i det förflutna. Där finns minnen, både bra och mindre bra, tydliga och mindre tydliga. Med hjälp av dessa kan kopplingar göras och förklaringar hittas. Det blir en lång resa i jakten på identitet med målet att bli en hel människa och man.

SKAM är ett genomgående ledord i boken. Skam att inte vara man, skam att inte vara en bra förälder, skam att inte sörja en förälder, skam att känna skam….Listan är oändligt lång, och med skammen följer naturligtvis även skulden, en helt naturlig följeslagare.

I boken får vi bl.a bekanta oss lite med både HumaNovas arbete och psykosyntesen som terapiform.

Lars-Anders Rolfhamre är Diplomerad samtalsterapeut i psykosyntes, diplomerad handledare och mentor, certifierad handledare i programmet för sorgbearbetning, samt tidigare ordförande i psykosyntesförbundet. Utöver Från offer till man har han även skrivit Reflektioner kring ett samtal, en bok där han delger oss sina tankar från sina tio år som Jourhavande Medmänniska.

Från offer till man är dedikerat och skriven till författarens söner Pelle och Robin. Dels med syftet att lämna släkten och familjens historia och bakgrund vidare, men också för att förklara och berätta sin sanning för nära och kära.

”Livet kan bara förstås baklänges men måste levas framlänges,” sa den existensialistiska filosofen Søren Kierkegaard. Så är det onekligen.
Att se sina ”brister” är stort. Att ta itu med de på det sätt Rolfhamre har gjort är större. Att sedan lämna ut sin berättelse ännu större. Och, förlåt förlåt att jag säger det, men att det är en man som gör detta känns för mig störst av allt!

Jag kan tycka det känns oerhört sorgligt att vi människor känner behovet av att förklara och ursäkta vår person, våra liv och våra val för andra. Men det tycker jag bara tills det slår mig med full kraft hur lycklig jag själv skulle bli om jag fick en sån här bok skriven av mina föräldrar i mina händer. Jag är helt övertygad om att jag redan skulle varit mycket klokare då, och kanske skulle jag slippa att söka och gräva i några av de saker som känns väldigt otydliga och svåra i mitt egna liv.

Kunde Rolfhamre lämnat över detta arbete direkt till sönerna utan att låta det gå i tryck och därmed bli läst av andra, som man kan tycka skall vara utanförstående? Ja, det kunde han säkert. Men nej!! För är det inte just detta vi vill; att motarbeta Sandemoses evigt gnällande Jante? Vi är ju också i en tid där det arbetas intensivt på många plan med att få män att börja prata, eftersom det är de som toppar självmordsstatistiken i landet. Ja, så måste det faktiskt tillåtas, även i det offentliga rummet.

Att sedan boken kunde varit starkare i sin uppbyggnad, att det rent korrektursmässigt finns brister, hål och fel; det väljer jag att ha lite överseende med. Jag har vid några tillfällen känt mig lite osäker i tidsperspektiven i boken. Men som sagt…

Alla texter som kan beröra, som kan väcka tankar och känslor är för mig viktiga och värdefulla. Och det har verkligen Rolfhamres bok gjort. Jag har varit arg, ledsen, sorgsen och förtvivlad. Men jag har också känt både hoppfullhet och förtröstan.
För vi människor har faktiskt inom oss en enorm kraft och styrka att förändra, bara vi vågar se! Och Det har författaren så tydligt sagt till mig, genom Från offer till man.

Vad är det att vara en riktig människa egentligen? Och varför tar det så lång tid att lära sig att älska och acceptera att bli älskad?

Mer info om författaren, hans böcker och arbete hittar du här:

BrainStretching.se

 

Köp boken hos Adlibris

Köp hos Bokus

 

img_2819 

 

 

©Kristin Oladatter Steen 2017. All rights reserved.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s